Uregelmessige blødninger

La oss begynne med symptomet som helt klart definerer starten på overgangsalderen: ja, du tippet rett: uregelmessige blødninger. Først må jeg poengtere at den informasjonen du får her er lett tilgjengelig for alle på nettet, dette er uregelmessige blødninger slik jeg oppsummerer det. For inngående medisinske detaljer eller spørsmål, ta kontakt med din fastlege, gynekolog eller jordmor.

I perimenopausen, i begynnelsen av overgangsalderen, vil eggstokkene redusere produksjonen av hormonene østrogen og progesteron. Det er blant annet disse to hormonene som styrer menstruasjonssyklusen vår. En slik reduksjon av østrogen og progesteron skaper en hormonubalanse og dette påvirker blødningen til å bli uregelmessige, både i frekvens og mengde.

Så la oss sparke igang dette ballet og snakke litt om erfaringene med uregelmessige blødninger. Når blødningene dine begynner å bli uregelmessige er du altså i perimenopausen. Og nei, det er ikke Per som er i menopausen, det er du. (For detaljer om perimenopausen: sjekk https://www.menopausebyanita.no/hva-er-overgangsalder/), og denne delen av overgangsalderen kommer som oftest overraskende på oss kvinner. På instagram-kontoen min http://instagram.com/menopausebyanita har jeg flere videoer om temaet, om du ønsker å lytte deg inn istedet.

Blødningene kommer altså først litt sjeldnere, eller omvendt, litt tettere. Du var akkurat ferdig med mensen, bindene er lagt godt vekk og sjokoladen er puttet bakerst i skapet igjen, men så vips!… var det på’an igjen. Frem med sjokoladen. Et annet scenario som kanskje er dyrere enn sjokolade, er når mensen er for sen, på 5-6-7-uken siden sist. Da flyr du på apoteket for å kjøpe graviditetstest. Phuh, den var heldigvis negativ. Dette gjør du kanskje flere ganger, tror du er gravid, før du begynner å skjønne det rare mønsteret. Du er altså ikke gravid, men i perimenopausen og mensen er uregelmessig.

En annen del av det uregelmessige er blødningsmengden. Til det er det en ting å si: Som et fossefall! Blødningene kan altså være så intense av du føler behov for blodoverføring. Iallfall sjekke blodprosenten etter hvert. Nettene kan være et mareritt, og det er mulig du tyr til tena lady senior eller bleier for å ta unna litt av fossefallet. På den annen side kan du ha mensen som er mindre enn vanlig. Det som er tricky da, er at dersom det er sporblødninger, bør de sjekkes ut av en lege/gynekolog. Så hvordan vite forskjellen? Vel, sporblødninger utenom mensen, og feks i forbindelse med samleie skal sjekkes ut.

I mange tilfeller kan store blødninger være så plagsomme at de påvirker livet ditt. Du blir nervøs for når du skal begynne å blø, reduserer kanskje det sosiale og er generelt litt mer anspent. Kanskje helgarderer du deg, og bruker konstant truseinnlegg, men er det bra for “klimaet” der nede? Mange jeg kjenner har tatt kontakt med sin lege/gynekolog, for noen ganger kan slike blødninger også handle om andre ting enn perimenopausen, og det er viktig å få sjekket det ut. I tilfeller hvor alt står bra til, har det å få medisinsk hjelp hjulpet masse. Å få satt inn hormonspiral for eksempel kan være en slik god hjelp. Til det må jeg presisere at Jordmødre har også autorisasjon/rekvisisjonsrett til gi prevensjonsmidler og innsettelse av ulike typer spiraler. Selvfølgelig vil jordmødre henvise videre dersom de finner noe unormalt.

Så hvorfor denne uregelmessigheten? Jo, fordi mengden av hormonene østrogen og progesteron er ustabile og varierer mye. Derav begrepet hormonUbalanse. Hormonubalansen påvirker kroppen din på mange forskjellige måter, både fysisk og psykisk. Fysisk er jo dette med blødningene, men også at mengden progesteron kan være lavere enn østrogen, og du får østrogendominans, som igjen gir feks vektøkning. Skal komme tilbake til dette i et senere innlegg. Fysisk og psykisk kan denne ubalansen gi mange plager, feks Hodepine, økt PMS plager, depresjon, angst og mange flere, for å nevne noen. Dette er jo symptomene, så de kommer jeg tilbake til.

Trenger du å bekymre deg for dette? Overhodet ikke! Det er en naturlig del av å være kvinne og å bli eldre. Det lure er å vite mest mulig slik at du ikke blir redd og nervøs når symptomene oppstår. Det er lettere å ha kontroll og oversikt når du er i en tilstand av ro, og ikke redsel. Det er også lettere å ta gode valg og ta hensyn til seg selv når du ikke er redd.

Trenger du mer info om blødninger kan du sjekke ut denne linken (men obs! den handler mest om unormale blødninger og mindre om overgangsalderen):

https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/gynekologi/menstruasjon-store-blodninger#

Ta gjerne kontakt med meg om du ønsker, eller legg igjen en kommentar.

Smil fra Anita

2 thoughts on “Uregelmessige blødninger”

  1. Cathrine Stølsvik

    Perimenopause. Tror det er første gang jeg har hørt om tiden før menopause. Men, sannelig er det tiden jeg er inne i. Tidlig dog sa legen for ett år tilbake og satte meg på Trisekvens. (Da hadde jeg nok allerede vært i aldringsprosess i kanskje 2 år allerede) Hva er din erfaring her? Jeg liker dårlig å tilføre kroppen disse tablettene.
    Cathrine (straks 43 år)

    1. Hei! Tusen takk for at du tar kontakt med meg. Ja, det er mitt inntrykk også, at mange ikke er klar over perimenopausen. Menopause, dvs 12 mnd etter sist mens, før fylte 45 er tidlig har jeg lært. Selv har jeg ikke erfaring med trisekvens, men har hørt at de kan ha god effekt for mange kvinner. Det er vanskelig å si spesifikt hva som er bra for din helse, det blir et samarbeid mellom deg og din lege. Allikevel kan jeg gi deg litt påfyll. Du utrykker skepsis til hormoner og det er du ikke alene om. Spørsmålet er hva du er redd for og hvorfor. Mange er redd for brystkreft. Kanskje fordi media har fokus på det? Imidlertid viser ny forskning at hormoner kan beskytte oss kvinner mot hjerte/karsykdom, demens, Osteoporose tykktarmskreft og diabetes. SÆrlig er dette viktig for oss som kommer tidlig i overgangsalderen. Hva din familiehelse (din mor/søster/mormor/far) har av riski er naturligvis viktig å ta med i betraktning. Administrasjonsmåten for hormoner er viktig for risiko-bildet. Transdermatal (gjennom huden) har mindre risiko enn systemisk (tabletter som svelges). Kanskje du kan forhøre deg med din lege/gynekolog om du kan gå over til transdermal hormonbehandling evt når du kan?
      Så bra at du skriver til meg, du er på god vei til å få mer innsikt som styrker deg i møte med overgangalderen og ikke minst i møte med din lege som skal lytte og ta deg på alvor. Vær din egen helseadvokat, skriv gjerne ned det du lurer på eller er bekymrer for på forhånd, da er det lettere å spørre når du er der. Masse lykke til og gi meg gjerne en lyd om hvordan det går fremover. Si fra om det er noe mer jeg kan sparre med deg om. Varm hilsen fra Anita

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *