Slimhinneforandringer

Vulva-tørke 

Østrogen nivået i kroppen vår faller brått ved overgangsalderen 📉.I perimenopausen varierer hormonnivået, og man er derfor PERIODEVIS mer plaget av symptomene enn andre perioder. En god ting, kanskje? Gir oss mulighet til å ta det gradvis? Bli vant til det nye kvinnelivet? Jeg er usikker på om gradvis hjelper, for vi er muligens ikke bevisst på hva som skjer! 

Men tilbake til innledningen, og  temaet kraftig fall i østrogen og tørke.  Jeg tenker på østrogen som hormonet som, i tillegg til mye annet, smører min kvinnekropp. På så mange steder; vaginalt, vulva, hud, øye, munn, hår og muligens steder jeg ikke vet om? 🧐 

🛑Jeg stopper opp her litt. 

Trenger å definere VULVA til dere alle: kvinnens ytre kjønnsorgan, område rundt skjeden fra klitoris til anus, rett og slett. Inkludert urinrørsåpningen.

Ok, hvor var jeg? Jo, østrogenfall og påfølgende tørrhet. La meg tenke høyt med deg, hvordan kan slimhinneforandringene påvirke oss kvinner i perimenopausen, menopausen og postmenopausen?

Tørre hender er lett å fixe, men noen steder er det vanskeligere å  bruke fuktighetskrem…å smøre øynene foreksempel, er litt tricky, da er det mye lettere å smøre vulvaen & vaginaen uten å miste gangsynet.

Hva med barberingen der «sørpå» som nåtiden er nokså opptatt av? Den forrykker vel balansen i den sårbare vulva-floraen vår? Bruker du fuktighetskrem på leggene etter barbering? Hvorfor? Akkurat! Og har ikke vulvaen det samme behovet, mon tro? Vi smører alt det andre (utenom øynene altså👁) hvorfor tenker vi ikke på vulvaen og vaginaen? Vi kvinner bør innarbeide oss rutinen med å tilføre vulva fuktighet med produkter som er tilpasset vår kropp. et enkelt tips her kan være: oljer, gjerne mandelolje, kokosolje, nøytral olje, babyolje (god kvalitet!) Ikke frityrolje eller motorolje, der altså. Snakket med venninnene dine om dette? Håper det! Hvis ikke, tør du å vurdere om det godt kan gjøres? Kanskje vi da kan lære noe nytt. Hva gjør de? Bruker de noe? Hva finnes der ute? 

Tørrhet og sex/samleie:

Tørr og sår? Fått symptomer på uvi etterpå? Smerter ved samleie? YO, sista! Helt vanlig, absolutt normalis. Heldigvis. Masse å snakke om her! 

Selvfølgelig snakker vi her om forskjellige grader av alt. Smerter ved samleie foreksempel, kan være både normalt og plagsomt, OG unormalt og veldig plagsomt. 

Gleder vi oss over samleie om vi får vondt? Nei, vil jeg si. Mister vi lysten av å ha vondt? Ja, vil jeg si.

Samtidig gjør nedgangen i hormonene at sexlyste synker endel. Så fysisk og psykisk vulva-tørke i herlig kombinasjon😬. Den psykiske vulva-tørken, lav libido,får et eget innlegg om litt. Nå holder jeg konsentrasjonen oppe og har fokus på den fysiske tørken.

Hva hjelper: 

-USE IT OR LOOSE IT, sista! Kjertler som produserer slim stimuleres ved samleie, og holder deg altså jevnt fuktig, MEN da må smerter og ubehag ikke være tilstede! I tillegg vil samleie ivareta muskler i skjeden og bekkenbunnen, som igjen forebygger ytterligere svekkelse av skjeden på mange måter. 

-snakk med partner. Bruk forspill for alt det er verdt! 

-bruk glidekrem. Da kan vi unngå sårhet, mindre fare for små rifter, og få en god opplevelse.

I utgangspunktet er den beste måten å behandle slimhinneforandringene på å tilføre østrogen lokalt i skjeden  i form av stikkpiller, eller vagitorer som det også kalles.

-kremer, med og uten hormoner, som bidrar til fuktighet

-hormonbehandling i form  av tabletter, gele, spray, plaster og vaginaringer. Hormonbehandling er et viktig tema, og får et eget innlegg. Hormoner som skal balanseres er østrogen, progesteron og testosteron  Slik hormonbehandling ordineres primært av lege/gynekolog. 

Tørrhet og tiden etter samleie:

Stadige urinveisinfeksjoner?

 Slimhinnene i urinrøret blir tynnere, tørrere, skjørere og mer irriterte. Nesten som jeg selv føler meg, tidvis😊 Dette skaper dårlig beskyttelse mot bakterier som kommer smygende, og vips så har man symptomer på blærebetennelse. Når man er sår og tørr er det mulig at det kommer små rifter/sår i skjedeslimhinnen og urinrøret (som ligger “vegg vegg” med skjeden). I tillegg gjør fallet i østrogen at urinrøret ikke lukker seg “skikkelig” og det lekker lettere, og er mer mottagelig for oppadstormende bakterier. Det kommer et utfyllende innlegg om urinveiene våre i menopausen om litt, så eg sparer detaljene til senere. Du må bare vite at det henger sammen med slimhinneforandringer.

Tørrhet, trening og sitting:

🤸🏽‍♂️Gnisninger- sårt når jeg trener. 🚵🏽‍♀️Spinning for eksempel. Shit pomfritt. Døden bak styret etter min erfaring.

Vondt å sitte, mulig å få urinveisinfeksjon av å sitte?! Ja, men det er ikke sittingen i seg selv som er grunnen. Det er slimhinneforandringene etter østrogenfallet som lager trøbbel (iallefall i de fleste tilfeller).

Går denne tørrheten over?

Tørrheten kan varierer, akkurat som hormonnivået ditt i de ulike stadiene i overgangsalderen, men til syvende og sist går denne tørrheten dessverre ikke over. Et livslangt behov for midler for å styrke vår vagina-helse er altså tilstede. 

Att henger sammen med alt, og gjennom å å ta symptom for symptom er mitt mål at du sitter igjen med innsikt og kunnskap om denne viktige fasen i ditt kvinneliv!

Smil fra Anita

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *