Hjernetåke (Brain fog)

Hjernetåke eller Brain fog som det kalles på engelsk

Vi har mange hormonreseptorer i hjernen vår, og når hormonnivåene varierer og faller i overgangsalderen, kan vi oppleve at det påvirker hjernen vår på ulike måter. Noen får en opplevelse at hjernen er i en slags tåke, og at det går utover oversikten og tempoet. Noen får også konsentrasjon og hukommelsesproblemer.

Så NEI, du har mest sannsynlig ikke begynt det  å bli dement eller fått Alzheimers. Varierende hormonnivå er en del av, for eksempel, perimenopausen (0-10 år før selve menopausen). Det kan bety at opplevelsen av hjernetåke, skremmende nok, kan komme i 40 årene (gjennomsnittlig menopause-alder ca 52 år). 

Dette er det viktig at du som kvinne vet om.

Jeg tror mange blir redde av å oppleve hjernetåke, og holder det 100 % for seg selv. Kanskje spøkes det litt vekk, men klumpen av frykt gnager allikevel. Frykt styrker oss ikke. La oss heller ha fokus på kunnskap og innsikt.

Hjernetåke går for over for de fleste. Der er gode ting du kan gjøre for deg selv i perioder med hjernetåke:

 • Nok søvn er en av tingene.
 • Mosjon er en annen.
 • Stress less er en tredje.
 • Kosthold er den fjerde
 • Hormonterapi kan også hjelpe. 

Så vet du det! Sjekk @menopausebyanita (Instagram) for flere detaljer om konsentrasjon- og hukommelsessymptomer i overgangsalderen. 

Smil fra Anita

3 thoughts on “Hjernetåke (Brain fog)”

  1. Kristin Østringen

   Min erfaring er østrogen og testosteron, har fått ett nytt liv, hjalp også på søvn, humør, tørrhet i skjeden ikke for og snakke om uro og angst 😀
   Vi trenger ikke og lide oss igjennom denne skjiiten,,, aka vår herres utrolig dårlige sans for humor…

  2. Hei Solveig!
   Tusen takk for kommentaren. En kombinasjon av østrogen, progesteron og testosteron kan være en løsning. Søvn er viktig! Testosteron skal eg snakke om snart på serien om Hormonterapi på IGTV – håper det kan gi deg den kunnskapen du trenger. Anita

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *